Jídelníček mozku

Jídelníček mozku

 

Tyrosin a cholin

Tyrosin je aminokyselina obsažená v mnoha potravinách, např. v mase či mandlích. Podporuje činnost mozkovývh buněk a podílí se na přenosu nervových impulzů. Cholin pomáhá vytvářet buněčné membrány a přenášet tyto impulzy. Je nezbytný pro optimální vývoj mozku u dětí. Jeho významným zdrojem jsou játra a vejce.

 

Jak důležité je pít vodu?

Dehydratace vyvolává tvorbu stresových hormonů, které mohou poškozovat mozek. Denně byste měli vypít alespoň 1,6 l tekutiny.
 

 

Vhodná strava pro povzbuzení mozku

 

Snídaně

– vařené vejce, celozrnný chléb, s časovým odstupem pomeranč

– müsli s ořechy a semínky, borůvkami a mlékem

– ovesná kaše s mlékem posypaná dýňovými semínky, polovina grepu


 

Oběd

– čočková polévka, celozrnný chléb, jahody

– listový salát s avokádem a vlašskými ořechy zalitý olivovým olejem, celozrnný chléb

– filet z tuňáka nebo makrely, listový salát, rajče, olivový olej, celozrnný chléb


 

Večeře

– grilovaný filet z lososa s pestem z bazalky a piniových oříšků, nové brambory, brokolice

– celozrnné těstoviny s rajčatovou omáčkou, parmazán, listový salát, olivový olej

– libový hovězí biftek, opečené sladké brambory (batáty), hrášek, brokolice


 

Stavební jednotky mozku

Stavební jednotky lidského mozku obsahují množství specifických forem tuků. Aby správně fungovaly, potřebují omega 3 mastné kyseliny, které jsou obsažené např.ve vlašských ořeších, tučném rybím mase a lněném semínku.


 

10 užitečnách tipů

Těchto deset potravin obsahuje velké množství živin, které mozku významně prospívají. Pokuste se některé z nich zařadit do svého jídelníčku.

 

Avokádo

– zdroj vytaminu E, tyrosinu a vitaminu B6

Borůvky

– zdroj antocyaninů, nejsilnějších antioxidantů

Zelená listová zelenina

– zdroj antioxidantů, vitaminu C, kyseliny listové, karotenu, cholinu a omega 3 mastných kyselin

Libové hovězí maso

– jeden z nejbohatších zdrojů tyrosinů, vitaminů řady B a železa

Čočka

– nízký glykemický index, zdroj bílkovin, železa, selenu, kyseliny listové a tyrosinu

Dýňová semínka

– zdroj omega 3 mastných kyselin, zinku, železa, horčíku a vitaminu E

Losos

– jeden z nejbohatších zdrojů omega 3 mastných kyselin, vitaminu E, selenu a bílkovin

Vlašské ořechy

– jeden z nejbohatších roslinných zdrojů omega 3 mastných kyselin, vitaminu E a hořčíku

Celozrnný chléb

– nízký glykemický index, významný zdroj cholinu, tyrosinu, vytaminů řady B a zinku

© AWA Relaxační centrum Brno, fotoepilace, masáže, solná jeskyně, TianDe, meditace, EEG biofeedback